U bent hier: Alles over Playa del Carmen / fooien

Playa del Carmen bezienswaardigheden top 10 top 10 bezienswaardigheden
beste reistijd voor een zonvakantie naar Playa del Carmen beste reistijd PdC
Playa del Carmen weer & klimaatinfo het weer in PdC

Playa del Carmen:
 ● algemene informatie
 ● auto huren
 ● beste reisperiode
 ● bezienswaardigheden
 ● cenotes
 ● eten
 ● excursies
 ● flora en fauna
 ● fooien
 ● geld
 ● hoteltips
 ● Mayacultuur
 ● orkanen
 ● Playacar
 ● praktische informatie
 ● stranden
 ● vakantie
 ● veerdienst naar Cozumel
  vervoer
 ● weer en klimaat
 ● winkelen
 ● zonkracht
 Meer Playa del Carmen info:
 ● Playa del Carmen informatie
 ● Playa del Carmen lastminutes
 ● Playa del Carmen tips
 ● Playa del Carmen zonvakantie
 ● sites over Playa del Carmen

© alle rechten voorbehouden - cookiebeleid

Playa del Carmen fooien

Het fooiensysteem in Playa del Carmen

Zoals op vrijwel iedere toeristische bestemming zijn fooien ook in Playa del Carmen belangrijk. De duizenden mensen die moeten leven van het toerisme kunnen niet zonder fooien. Dat komt door het zeer magere basissalaris dat men krijgt, vaak niet meer dan enkele honderden euroís (omgerekend). Omdat het vooral Amerikaanse toeristen zijn die hier komen lijkt het fooiensysteem erg op dat in Amerika. In principe geldt dat vrijwel iedereen die iets voor jou doet een fooi dient te krijgen, zoals obers, kamermeisjes en kruiers.

 

Bedienend personeel
De regels omtrent fooien in het Spaans uitgelegdGa je uit eten dan is een fooi van 10 tot 15 procent gebruikelijk. Steeds meer restaurants voegen dit al toe aan de rekening. Onder het eindbedrag staat gedrukt of later bijgeschreven een bedrag aan fooi ('propina' of service charge of tip). Dit is geen verplicht bedrag, maar een advies dat men al voor je uitgerekend heeft. Ben je niet tevreden over het eten of de verleende service, dan ben je er vrij in dit bedrag te verlagen. Staat het niet op de rekening vermeld, voeg dan zelf tien tot vijftien procent fooi toe aan het te betalen bedrag.
All-inclusive hotels

Het bedienend personeel in de all-in resorts waardeert fooien mogelijk nog meer dan obers in normale bars en restaurants. Dat komt vooral omdat de gasten hier niet de hele dag met fooien strooien. Door af en toe wel een kleine fooi te geven (een of twee dollars of enkele tientallen pesos) aan iemand die je goed en snel helpt zorgt ervoor dat ze de rest van je vakantie net wat sneller lopen voor je, goed onthouden wat je favoriete drankje is en je steevast met een vriendelijke glimlach begroeten.

Kamermeisjes

Aan kamermeisjes geef je af en toe een kleine fooi. In dollars moet je dan denken aan een of twee USD, in pesos aan twintig tot veertig pesos. Dit hoeft niet elke dag, maar als je dit zo eens in de twee, drie dagen doet dan merk je aan kleine dingetjes in je kamer dat dit gewaardeerd wordt. Laat het geld duidelijk achter op je kussen of in de badkamer.

Kruiers

Degene die de koffers en tassen naar je hotelkamer brengt die beloon je met ongeveer een dollar per koffer of tas. In pesos zoín 15 tot 20 pesos per item. Mogelijk ben je bij aankomst in Playa del Carmen nog niet in het bezit van pesos of dollars. Geef je dan gewoon een fooi in euroís. Zij kunnen dat weer omwisselen voor pesos.

Taxichauffeurs

Aangezien taxiís geen meter hebben in Mexico onderhandel je met de taxichauffeur over de te betalen prijs. Dit tarief wordt geacht inclusief de fooi te zijn. Laat je niet gek maken door een hebberige chauffeur die je probeert meer geld afhandig te maken.
 

Playa del Carmen...  sfeervolle zonbestemming in prachtig Mexico